GAZETA ODRIA NR.55

FAQE E PARE Fotoalbum  Gazeta "ODRIA" NR.57   Gazeta "ODRIA" NË INTERNET  Gazeta "ODRIA" NR.59-69 Blog Gazeta Odria nr.71 ARKIVA Odria70

Lind lėvizja "Rilindja e Labovės"

 

                APOSTOL DUKA                                                               TË JESH NGA LABOVA                                                             Bisedë me zotin Vangjel Kokoli                Apostol Duka: - Si rregull, intervistat dhe bisedat, fillojnë me pyetjen: “Cili është filani? (Në rastin tonë është fjala për ju.) Nga vjen? Kur dhe ku ka lindur? Çfarë arsimi ka dhe çfarë punësh ka bërë para dhe pas viteve ’90 të shekullit të kaluar? Dhe kështu me radhë...             Vangjel Kokoli: - Epo, unë do të propozoja që t’i shmangeshim kësaj skeme. E kam shumë të vështirë, në mos të pamundur, të flas për veten, sepse për momentin nuk di të jem ndonjë njeri i shquar, me emër, bëma dhe histori. E vetmja meritë e imja mendoj se është që, në mënyrë të vetëvetishme, i nxitur nga një shtytje e brendshme, që vjen ndoshta që nga vitet e fëmijërisë, nga tregimet dhe rrëfenjat e shumta të prindërve dhe të parëve të mi, jam vënë në krye të një Lëvizjeje që mban natyrshëm emrin e labovitëve të mëdhenj Vangjel dhe Kostandin Zhapa. Fjala është që ata edhe në Shqipëri, dhe sidomos në Gjirokastër, Tepelenë, Vlorë (Në Labobë po se po...) e gjetkë të vihen në piedestalin e përjetshëm që iu takon dhe, së dyti, që Labova e Zhapës të ringrihet, të bëhet edhe një herë ashtu siç ka qenë në vitet e saj më të ndritura. Sepse gjendja në të cilën ndodhet sot ajo, ashtu e braktisur, e harruar dhe e shndërruar gati në një gërmadhë, është e pafalshme dhe e padurueshme...             - Dakord, e lemë kështu siç thoni juve. Por, gjatë bisedës keni për ta parë se nuk mund t’i shmangeni kurrsesi njohjen me lexuesit e gazetës “Odria”. Siç duket, Vangjel Kokoli dëshiron të flasë menjëherë për Lëvizjen “Zhapa”...             Vangjel Kokoli: - Shiko, mos ma merr për ters, por unë nuk kam marrëdhënie të mira me pyetje të tilla. Nuk është ndonjë çudi e madhe të them se jam nga Labova e Zhapës, se kam lindur më 16 korrik të vitit 1955 në qytetin e Gjirokastrës, se jam i biri i Thoma Dhimitër Kokolit, se nëna ime është nga Sotira e Gjirokastrës e të tjera... Deri në vitin 1957, familja ime ka banuar në këtë qytet, pastaj u shpërngulëm në qytetin minator të Memaliajt, ku kemi qëndruar deri në vitet ’90. Mbarova shkollën tetëvjeçare në Memaliaj, vazhdova artet në Tiranë, u ktheva me punë në Tepelenë dhe pastaj në Gjirokastër. Jam piktor, për skenograf që nga viti 1974 dhe, më vonë, kam studiuar edhe për arkitekturë. Në Memaliaj dhe në Tepelenë, kam punuar në pallatet e kulturës, si skenograf; disa vite para ’90-ës, kam punuar në dekorin e qytetit të Gjirokastrës, me drejtor Vasil Stavrin. E përmend emrin e tij jo vetëm se është një labovit dhe burrë shumë i mirë, por se e di që është edhe kushëriri i para i yti dhe i Sofos. Kështu që nuk na lidh me njëri-tjetrin vetëm fshati ynë i origjinës, por edhe njerëzit tanë të afërt, plot miq e shokë të përbashkët. Pas ndryshimit të sistemeve në Shqipëri, si shumë të tjerë, u largova për në Greqi, ku ushtrova profesionet e mia, që lidheshin me hapjen e disa zyrave për zbatimin e projekteve. Për fat të mirë, vitet e fundit më ka ndihmuar mjaft edhe djali im i madh, Ari, i cili është diplomuar gjithashtu për arkitekturë, ndërkohë që edhe djali tjetër vazhdon të studiojë për t’u bërë arkitekt.             Kohët e fundit, malli për Shqipërinë, vajtjeardhjet e shumta nga Greqia në Tepelenë, Memaliaj dhe Gjirokastër dhe anasjelltas, e ndryshuan pothuajse krejtësisht jetën dhe veprimtarinë time profesionale, po për këtë besoj se do të flasim më poshtë.              - Të vijmë tek Lëvizja “Zhapa”, nuk e di nëse e keni emërtuar kështu. Është fjala për ndonjë shoqatë me këtë emër?             Vangjel Kokoli: - Jo, jo, për kurrfarë shoqate nuk mund të bëhet fjalë. Është vetëm një iniciativë e imja vetjake, që, siç e thashë edhe më lart, flinte brenda meje që nga mesi i viteve ’60 të shekullit të kaluar.  Se si dhe përse u zgjua tek unë kjo flakë e papritur, nuk di ta them, sepse gjëra të tilla duhen ndjerë dhe nuk mund të shpjegohen me fjalë.             - Çfarë ka ndodhur me ju pas mesit të viteve ’60?             V. Kokoli: - Isha vetëm trembedhjetë vjeç dhe sapo kisha nisur të shkoja me tim atë për të gjuajtur peshk, sepse peshkimi ka qenë gjatë gjithë kohës pasioni i tij i madh dhe i fshehtë. Aq e vërtetë është kjo, sa që ai e braktisi me lehtësi Gjirokastrën në këmbim të qytetit të vogël të Memaliajt, vetëm e vetëm se pranë këtij të fundit rridhte lumi i Vjosës, një nga më të pasurit me peshq dhe me vende ideale për gjueti.             Në njërën nga ditët e shpeshta të gjuetisë, babai nisi të më më fliste për Vangjel Zhapën. Zhapajt e Labovës ishin të varfër, më tregoi ai dhe Vangjeli ishte ja, kaq sa ti kur shkoi në oborrin e Ali Pashës, në Janinë, u shkollua, mësoi në mënyrë të vetëvetishme edhe t fshtat e mjekësisë popullore, u bë njeri i ditur dhe luftëtar trim, në moshen njëzetenjëvjeçare mori pjesë në revolucionin grek, bashkë me mijëra  mijëra arvanitas dhe shqiptarë të tjerë, u plagos pesë herë dhe, në vitin 1831 u shpërngul në Braila të Rumanisë. Atje iu dha rasti të vinte në jetë njohuritë e tij për mjekësinë popullore, sepse vajza e mbretit kishte një plagë të qelbëzuar në këmbë, e cila rrezikohej t’i bëhej gangrenë dhe t’i pritej. Vangjel Zhapa mori përsipër ta shëronte vajzën, më mirë është të themi se mori guximin të përballej me dhjetëra profesorë e mjekë të shquar nga e gjithë Evropa, që kishin arritur të gjithë në përfundimin fatal se këmba duhej prerë me doemos. Puna e para që bëri ai, ishte të ndalonte përhapjen e mëtejshme të qelbit në plagë. Po si, me se? Atëherë, kuptohet, nuk kishte mjete dhe medikamente si këto të sotmet, ndërsa për ndërhyrje mekanike me bisturi ose mjete të tjera as që bëhej fjalë, sepse këmba mund të dëmtohej në mënyrë të pariparueshme. Pa e bërë të gjatë, Vangjel Zhapa u ul në gjunjë dhe i vuri buzët mbi plagën e vajzës. Në ato çaste, goja e tij u shndërrua në një pompë të fuqishme dhe perfekte dhe shumë shpejt plaga u pastrua tërësisht dhe u bë gati për mjekime të tjera, që vetëm ai djalë nga Labova e largët dinte se si t’i përgatiste e t’i bënte. Është e tepërt të themi që vajza u shërua dhe shpërblimi që mori me këtë rast është në themel të të gjithë asaj pasurie të stërmadhe të Vangjel e Kostandin Zhapës, që s’i dihet fillimi dhe fundi. Tani, ti mund të pyesësh: “Mirë, po ç’lidhje ka e gjithë kjo me Vangjel Kokolin, me venimin tënd të papritur për t’i braktisur të gjitha punët dhe për t’u marrë me diçka që deri dje as që e mendoje?” Sigurisht që e ka një lidhje. Tregimet e tim eti për Zhapën e madh “u arkivuan” diku në ndonjë cep të kujtesës dhe të shpirtit tim, “fjetën” aty me vite e vite të tëra, por nuk u fshinë kurrë. Sidomos ai gjesti kur ulej në gjunjë dhe thithte qelbin e plagës së princeshës, që s’dihej ç’infeksione të rrezikshme mund të kishte, ishte madhështor, unikal dhe i pakrahasueshëm. Duke e sjellë dhe risjellë ndër mend atë, Vangjel Zhapa shndërrohej në sytë e mi në një hero përrallash, në një kalorës dhe humanist të madh. Sot, kur kam hyrë e dalë në lloj-lloj arkivash, kur kam shfletuar e lexuar me mijëra e mijëra faqe dhe kam dëgjuar aq shumë tregime e rrëfenja dhe besoj se jam një nga shqiptarët më të informuar për të, mund të them se Vangjel Zhapa i kishte të trija këto cilësi: Ishte një hero dhe luftëtar i madh dhe këtë e vërtetoi me pjesëmarrjen e tij në revolucionin grek në një moshë shumë të re, duke marrë plot pesë plagë të rënda; ishte natyrisht edhe një nga humanistët dhe bamirësit më të mëdhenj të shekullit të 19-të në Ballkan dhe këtë nuk jam unë i pari që e them.  - Shumë bukur e the! Vazhdojmë më tej: Çfarë përfaqësojnë lëvizja për ringritjen e Labovës së Zhapës dhe përpjekjet për ta vënë emrin, jetën dhe veprën e Vangjel dhe Kostandin Zhapës në piedestalin që meriton? Para se të përgjigjesh, edhe një pyetje krejt “të pafajshme”: A beson vërtet Vangjel Kokoli se Labova e Zhapës do të bëhet siç ka qenë? V. Kokoli: - Po e nis nga pyetja e fundit: Unë nuk do ta braktisja gjithçka që më jepte fitime të konsierueshme dhe më krijonte mjaft komoditet në jetën time, nëse nuk do të kisha besim se Labova do të bëhet edhe një herë, madje edhe më e bukur nga ç’ka qenë, sepse tani kohët janë të tjera. Unë nuk do të isha sot këtu, nëse nuk do të kisha besimin e patundur se ka ardhur, në mos edhe ka kaluar shumë, koha që Vangjel dhe Kostandin Zhapa të kenë atë që e kanë merituar prej shekujsh me jetën dhe veprën e tyre të ndritur prej bamirësish të mëdhenj. - Çfarë kupton me thëniën për rivlerësimin e figurës së Vangjel Zhapës? Në ç’mënyrë? Çfarë duhet bërë, që nuk është bërë as dje dhe, për fat të keq, vazhdon të ecë me hapat e breshkës edhe sot? V. Kokoli: - Nuk dua të bëj komente rreth kësaj, sepse gjërat tashmë dihen. Dihet se pse janë nënvleftësuar në dhejtëra e dhjetëra vite figurat e Vangjel e Kostandin Zhapës, kush dhe përse i ka nënvleftësuar, si janë cilësuar ata, duke e fshirë me një të rënë të lapsit të disa pseudohistorianëve gjithë veprimtarinë e tyre atdhetare e bamirëse në të mirë të shqiptarëve, pa dallim feje e krahine. Deri në vitin 1990, veprimtaria e organizuar antiZhapa është e shpjegueshme, ndonëse pafalshme. Ndërsa ajo që vazhdon të ndodhë deri në ditët tona, ato hapa breshke, ato përpjekje të dobëta e mëngjërashe për rivlerësimin e figurave të Vangjelit dhe Kostandinit, janë sa të pashpjegueshme, aq edhe absurde. Është e tmerrshme edhe ta mendosh: Gjithë bota i vlerëon dhe iu jep vendin e merituar Vangjel dhe Kostandin Zhapës, ndërsa ne bëjmë të paditurin, nuk i duam e ndoshta nuk duam t’iu dëgjojmë as emrin.Unë mendoj se e gjithë kje është e përkohëshme. Rivlerësimi i figrave të Vangjel e Kostandin Zhapës tani nuk është më një dëshirë, por një domosdoshmëri e shtruar për zgjidhje. Kjo bindje m’u përforcua edhe më tepër kur isha në Labovë, në festimet me rastin e 100-vjetorit të hapjes së shkollës së parë shqipe. Ata qindra e qindra labovitë që morën pjesë në të dhe që ishin aq të interesuar dhe plot me shpresa për ta vënë këtë çështje në rrugë të mbarë, më nxitën të merrem edhe më seriozisht me Labovën dhe dy bijtë e saj më të shquar. E nisa këtë punë duke u kthyer menjëherë në Greqi, ku takova kryetarin e Lojërave Olimpike Greke, sekretarin e Lojërave Olimpike Greke  dhe, ajo që është më e rëndëshishmja, takimi në pallatin “Zapio” të Athinës me zëvendësministrin grek për trashëgiminë kulturore dhe trashëgiminë e Vangjel Zhapës. Ai më priti shumë ngrohtë, më përkrahu për nismën që kam ndërmarrë dhe më siguroi se do të ishte gjithmonë në krahun tim për të arritur ato që po i kërkoja. Ato që i kërkova unë, ishin tri gjëra: E para, shtëpia e lindjes kthehet në origjinë dhe të shndërrohet në një muze të denjë për Vangjel dhe Kostandin Zhapën. E dyta dhe shumë-shumë serioze, varri i tyre të ribëhet në Labovë dhe aty të vendosen e të prehen përjetësisht eshtrat e Vangjel e Kostandin Zhapës. E treta, që është gjithashtu një çështje shumë e rëndësishme, shkolla, që u hap nga Zhapa në vitin 1860, të ringrihet dhe të shndërrohet edhe ajo në një muze për arsimin dhe dijen, për të cilat Vangjel dhe Kostandin Zhapa bënë aq shumë, duke e përhapur dhe financuar atë pothuajse në të gjithë jugun e atdheut tonë, që nga Saranda, deri në Vlorë. Sigurisht, kjo shkollë-muze do të mbiquhet Zhapa, gjq që është plotësisht e mrituar, ashtu siç edhe fshati ynë e meriton të quhet Labova e Zhapës, një privilegj ky që besoj se nuk e ka asnjë vendbanim tjetër ne të gjitha trojet shqiptare.  - Një pyetje tjetër: Çfarë ndihme kërkon Vangjel Kokoli nga fshati ynë i lindjes, që veprimtaria e tij të lehtësoht dhe të nxitet më tej? Po nga qarku i Gjirokastrës dhe nga qeveria shqiptare, cila është ndihma që mund t’i jepet? V. Kokoli: - Kjo pyetje, si dhe përgjigjia ime, ndoshta tani janë pak të vonuara, sepse mjaft gjëra janë kapërcyer. Nga fshati, nga komuna e Odries e pse jo edhe nga Shoqata “Odria”, nga të gjithë labovitët, që jetojnë në qytete të ndryshme të vendit tonë, si dhe në dhjetëra shtete jashtë Shqipërisë, unë nuk kam se çfarë të kërkoj, veç solidaritetit, mirëkuptimit dhe përkrahjes morale, të cilat besoj se i kam siguruar edhe më shpejt e më mirë nga ç’mund ta mendoja. Nga kryepleqësia e fshatit, siç edhe janë rregullat në raste të tilla, unë jam autorizuar të jem  negociatori dhe përfaqësuesi i vetëm për bisedimet me palën greke, lidhur me trashëgiminë e Vangjel e Kostandin Zhapës për fshatin e tij të lindjes. Pas bisedimeve, që besoj se do të përfundojnë me sukses, unë jam gjithashtu i autorizuar që të jem administratori dhe kujdestari i kësaj trashëgimie të rëndësishme, që ka qenë e destinuar vetëm për vepra bamirësie, të tilla si shkollimi i të rinjve të Labovës në universitetet më të mira të botës, ndihma materiale për martesat e vajzave të familjeve të varfëra, ndërtimi dhe mirëmbajtja e kishave, shkollave, çezmave, kalldrëmeve, pagesat për priftërinjtë, kandillonaftët, mësuesit etj. Kjo është mjaft e rëndësishme të theksohet, pasi, po të ishte zgjidhur me kohë kjo çështje dhe të ishte administruar trashëgimia e Zhapës për vendlindjen, fshati ynë nuk do të kishte nevojë të kërkonte nga shteti fonde për ndërtimin dhe asfaltimin e rrugës automobilistike Subash-Labovë, madje kjo rrugë nuk do të mbetej përgjysmë, por do të kishte shkuar deri në Labovën e Vogël, siç edhe është e udhës të bëhet. Më tej akoma, në qoftë se do ta kishim këtë trashëgimi, në Labovën e Zhapës do të kishim më shumë kisha e shkolla, rrugët dhe kalldrëmet do të ishin të pasëra e të mirëmbajtura si njëherë e një kohë, po kështu edhe infrastruktura tjetër e ndoshta labovitët do të mendoheshin mirë  para se të linin fshatin e lindjes dhe të iknin nëpër kurbete. Po edhe tani nuk është vonë, aq më tepër kur është kapërcyer pretendimi i palës greke se asnjë person i autorizuar nga pushteti vendor i Labovës së Zhapës nuk kishte trokitur në dyert e saj për të biseduar. Tashmë, ai person i autorizuar ka trokitur në disa dyer dhe ka marrë përgjigje shpresëdhënëse. Dhe kjo, si hap i parë, nuk është pak.  - Po më parë, cilat kanë qenë lidhjet e tua me Labovën? V. Kokoli: - Kanë qenë të tërhequra, ç’është e vërteta, sepse të parët e mi kanë qenë të larguar prej kohësh në Tiranë dhe në Labovë e në Tërbuq ne kishim vetëm disa kushërinj, si Meleqaj, Zherdaj, Vardhamajt etj.  - Megjithatë, ti besoj se e ke thënë përherë me krenari: “Jam nga Labova e Zhapës!”... V. Kokoli: - Pa asnjë diskutim! Jua them të gjithëve me sinqeritet se edhe përpara viteve ’90, edhe gjatë viteve të punës e jetës sime në Greqi, kudo që kam qenë nëpër botë, në çdo hap, në çdo lloj veprimtarie, brenda meje nuk pushoi së qeni një ndjenjë e fshehtë e një laboviti të mirë dhe kam pritur kurdo dhe kurdoherë që dikush të më pyeste: “Nga cili vend i Shqipërisë je?”, në mënyrë që t’i përgjigjesha me krenari “Jam nga Labova e Zhapës dhe ndjehem shumë krenar për këtë.” ...

 - Ta kanë bërë ndonjëherë këtë pyetje?

 V. Kokoli: - Shumë herë. Dhe, në ato raste, unë kam marrë edhe më shumë forcë dhe jam nxitur e frymëzuar për të qenë një misionar i ringritjes së Labovës sonë të dashur. 

 - Cilat janë, më tej, disa nga hapat konkrete për t’ia dalë në krye këtij misioni vërtet të shenjtë?  V. Kokoli: - Diçka thashë edhe më parë, por tani po flas me detaje. E para, dua të theksoj se testamenti i Zhapës ka qenë i njohur me kohë nga shteti shqiptar, që me krijimin e tij.  Asgjë të fshetë nuk ka pasur në të. Po kështu edhe ajo pjesë e testamentit që bën fjalë për Labobën, madje deri në fillimin e viteve ’40 të shekullit të kaluar në fshatin tonë vinin rregullisht dhe pa asnjë pengesë ndihmat e parashikuara. Pastaj ato u ndërprenë, për arsyet që dihen dhe që nuk është vendi këtu t’i përmendim edhe një herë. Natyrisht që unë e kam pyetur në mënyrë të përsëritur palën greke (emrat nuk kanë rëndësi) se përse nuk është livruar fondi i Zhapës për Labovën dhe për disa nga fshatrat e Rrëzës, si Tërbuqi, Lekli e ndonjë tjetër dhe kam marrë këtë përgjigje lakonike: “Për shkak të sistemit të kuq, deri në vitin 1990. Ne dinim mirë se edhe po të dërgoheshin ato para, nuk do të mbërrinin kurrë në Labovë, Lekël e Tërbuq...” Duke e mirëkuptuar këtë, unë kam pyetur më tej “me delikatesë”: “Po pas viteve ’90, kur nuk ka pasur asnjë pengesë politike dhe ligjore, përse nuk janë bërë hapa konkrete për këtë?” Dhe përgjigjia ka qenë përsëri lakonike: “Sepse nuk na është paraqitur asnjë person i autorizuar nga kryepleqësia e fshatit dhe i njohur nga pushteti vendor atje...” Dhe prandaj unë fola më lart për atë punën e të qenit “i autorizuar”. Le ta themi sinqerisht: Vite më parë, si shumë të tjerë edhe unë kisha mendimin e prerë se pala greke ishte pengesa e vetme e mosnjohjes dhe moszbatimit të testamentit të Zhapës për vendlindjen. Doli se nuk ishte kështu dhe shumë nga gabimet e deritanishme janë bërë për shkak të mungesës së përvojës dhe të inkompetencës së njerëzve tanë që duhet të merreshin me këtë punë.   - A ka hapa të tjerë aktualisht?

 V. Kokoli: - Sigurisht që ka. Një hap i tillë i parë është hapja e zyrës së Lëvizjes “Zhapa” në Gjirokastër. Më tej, hapja e një zyre të tillë edhe në Tepelenë, sepse, e thënë në mënyrë të figurshme, Tepelena është shumë xheloze që, qysh nga mesi i viteve ’40 të shekullit të kaluar Labova e Zhapës nuk është më nën administrimin e saj. Atje më pritëm me shumë ngrohtësi dhe më premtuan të gjitha lehtësirat për t’ia dalë në krye punës që kam marrë përsipër. Po kështu, kohët e fundit është hapur edhe në Tiranë zyra e Lëvizjes “Zhapa”. 

 - A funksionojnë ato?  V. Kokoli: - Patjetër. Ndryshe, përse duhet të hapeshin?!...

 - Me çfarë të ardhurash mbahen? Sepse duhen paguar qeratë, shërbimet postare e telefonike, dritat, uji dhe plot të tjera. V. Kokoli: - Pyetja është delikate dhe përgjigjia ime bëhet mjaft e vështirë. Iu thashë se, për hir të këtij misioni që kam marrë përsipër, unë braktisa karrierën time njëzetvjeçare në Greqi, ku shumë gjëra i kisha vënë në vijë dhe ndjehesha shumë komod. Por, kur thua “mision’, - kjo nuk është një fjalë goje dhe prandaj unë jam këtu dhe jo në krye të punëve të mia vetjake, me të cilat tashmë merren pjesëtarët e tjerë të familjes, sidomos djali i madh, Ari, që është një arkitekt i talentuar.

 - Më fal të të ndërpres një moment: Ne ende nuk kemi thënë dy fjalë për familjen e Vangjel Kokolit dhe kjo sikur nuk shkon... V. Kokoli: - E drejtë. Veç Arit, unë dhe ime shoqe kemi edhe djalin e dytë, Kristo Kokolin, i cili është në vitin e dytë të studimeve për arkitekturë. Ime shoqe quhet Violeta dhe është me origjinë nga Rexhini i Kurveleshit, ndërsa nënën e ka nga fshati minoritar i Grapshit të Gjirokastrës. Me këtë rast, më vjen mirë të them se ndjehem shumë krenar për të dy djemtë e mi, që zgjodhën me dëshirë profesionin dhe rrugën e babait, të cilën besoj se do ta çojnë edhe më tej. Ashtu si edhe unë këtë rrugë e kam marrë nga babai im, jeta dhe veprimtaria e të cilit ishte shumë e lidhur me ngjyrat dhe me bojërat.  - E kishim fjalën për hapjen e zyrave në Gjirokastër, Tepelenë e Tiranë dhe shpenzimet për to.  V. Kokoli: - Po përgjigjem shkurt, shumë shkurt: Gjithçka, deri tani, paguhet e përballohet nga Vangjel Kokoli, me shpresën se shumë shpejt gjërat do të vihen në vijë dhe do të institucionalizohen. Dhe, mos e harro që unë e kam emrin Vangjel dhe kjo duhet të ketë diçka nga fatthëna.  Mbyllje më të saktë të kësaj bisede, nuk mund të gjenim. Ja se ç’do të thotë TË JESH NGA LABOVA! Rrofsh e qofsh, o Kokol! I ke hyrë detit në këmbë, por besoj se do t’ia dalësh mbanë, sepse koha është gjithmonë e guximtarëve dhe misionarëve të devotshëm. 

 

VEPRIMTARI ME RASTIN E 100 VJETORIT TĖ LINDJES SĖ ZHAPĖS

 

 

MESHË PËRKUJTIMORË PËR DITËLINDJEN E VANGJEL ZHAPËS. 

Ne kishën e Papandise,  në Labove të  Madhe, me 23 Gusht 2010 umblodhën dhjetëra labovit,  te ardhur nga Tirana, Durrësi, Vlora. Elbasani, Fieri,  Gjirokastra, Greqia e Italia dhe fshatrat për rreth për te përkujtuar 210 vjetorin e ditëlindjes se Vangjel Zhapës,  Në këtë ceremoni mori pjese edhe drejtori i arsimit të qarkut te Gjirokastrës, nipi labotit,  Arian Pano.Meshën e drejtoi prifti labovit Kristaq Lani, i cili dha një mesazh përkujtimor për birin e pavdekshëm të  Labovës. bamirësin Vangjel Zhapa, vepra e të cilit është prezent ne Labove, në Jugun e Shqipërisë, ne Çamëri e Vllahi, ne Stamboll e Athine...Ne mëshon përkujtimorë përshëndeti edhe kryetari i shoqatës Thanas Meksidhe humelicioti,  Aleks Zhapa, të cilët  kërkuan nga bashkëfshatarët ta  lartësojnë dhe nderojnë veprën e Vangjel Zhapës, të arsimohen si ai, të  duan njeri tjetrin,  të grumbullojnë kujtimet dhe mirëmbajnë ndërtimet e tij ne Labove.    Pas kësaj  ceremonie,  u bënë vizita në   shkollën e ndërtuar nga Vangjel Zhapa në vitin 1860, ku  u vendos pllaka përkujtimore qe e shpall atë Monument Kulture, me vendim te Ministrisë të Kulturës. Këtë pllakë të prodhuar me iniciativën e Drejtorit te Arsimit te Qarkut,  Arian Pano dhe  ndihmesën  e arsimtarit  Thoma Voda, u zbulua nga   banori me i vjetër i fshatit  Koço Lani.Me ketë rast u vendosen buqeta me lule ne memorialin e Vangjel e Kostandin Zhapës dhe u mbajt një minute heshtje. Televizori  “ Top Chanel “ dhe ato  lokale,  pasqyruan këtë veprimtari.

Korrespodenti i Gazetës “Odria”.  

 

Kisha e Shėntriadhės, Labovė e Vogėl

2010 - VITI I VANGJEL ZHAPĖS

 

  INISIATIVA   LABOVITE PËR TË RINGRITUR VEPRAT E ZHAPËS.

Labovitet te ndërgjegjshëm për te lartësuar veprën e   Zhapës,  kanë marrë një sërë iniciativash dhe po luftojnë për ti vënë ato në jetë:

 1. Do të bëjnë të gjitha përpjekjet qe te ndërtohen shtëpitë e Vangjel e Kostandin Zhapës, varret e tyre, shkolla dhe krojet e fshatit te ndërtuar prej tyre, duke i kthyer ato ne monumente kulturore dhe muzeale.   
 2. 25 Marsi do te shpallet   "DITA E TAKIMIT ME ZOTIN", e cila do të organizohet çdo vit në Labovë.
 3. Do te ngrihet muzeu i "Vangjel Zhapës" dhe shtatorja e  tij.
 4. Do të botohen libra dhe  kartolina  për Zhapën .
 5. Do te ndihmojnë njeri tjetrin për te përmirësuar jetesën, do te  shkollojnë fëmijët e tyre   dhe do te ndërtojnë banesa te reja.
 6. Do te organizojnë ne çdo përvjetor jubile, konferenca shkencore ndërkombëtare, mitingje arsimore për dy figurat e ndritura labovite.
 7. Do të propozojnë që në çdo katër vjet ne Gjirokastër të  organizohen Lojërat Olimpike te Rinise,  "Vangjel Zhapa",
 8. Do te  forcohet bashkëpunimi me Komisionin Zhapa ne Athine, Pallatin "Zappion" , si dhe shkencëtaret dhe studiuesit e Zhapës, me te cilët do te koordinohen veprimtaritë.
 9. Slogani i Zhapës:  "Unë jam i te gjithëve" do te jete lajtmotivi labovit dhe labovitet do te quhen "Pasardhësit e Vangjel Zhapës".
 10. Labova do të shndërrohet në një  fshat "Historiko-turistik".
  Korrespodenti i Gazetës “Odria”.     

 

 Vangjel Zhapa - shenjtori shqiptar ende i pakurorëzuar. 

Nga poeti Mihal Gjergji.  

          Mos vlerësim, apo haresë? 

 

Fatkeqësisht,  emri Vangjel Zhapa s’është futur as në tekstet shkollore, në vendin e orgjinës. S’ka histori të publikuar në programet e mësimdhënies për vendlindjen e tij dhe vlerat që ka krijuar, me qëllim që të njihet nga fëmijët tanë. Ndërkohë, Rumania organizon përvjetorë themelimesh të teatrove apo universiteteve të financuara nga ky bamirës, komente pa fund në shtypin e shkruar, boton libra dhe promovon monografi kushtuar Vangjel Zhapës; Greqia e rendit ndër burrat më të shquar që kanë kontribuar për këtë komb ( sigurisht që s’nguron t’i bashkangjit edhe kombësinë greke siç bën edhe me personalitete të tjera të shquara shqiptare që kanë kontribuar për këtë vend); Turqia përkujton dhe vlerëson me nderim emrin dhe bamirësitë e tij në fushën e arsimit; në Shqipëri s’zhvillohet asnjë aktivitet shtetëror kushtuar këtij burri të shquar.

Asnjë shkollë s’mban emrin e tij, megjithse ka hapur apo financuar dhjetra të tilla, jo më pak se 120 shkolla të ndërtura e rindërtuara, në Gjirokastër, Delvinë, Përmet, Sarandë, Janinë etj.

Asnjë rrugë s’mban emrin e nderuar të Zhapës, megjithse ka ndërtuar shumë të tilla, krahas veprave të kultit. Sa keq! Vetëm Labovës i dhimbset Vangjeli, si nënës djali. Vetëm labovitët kanë bërë përpjekje për të mësuar sa më shumë rreth jetës dhe veprimtarisë bamirëse të bashkëfshatarit të tyre, jashtë atdheut. 

 Shqiptari që tronditi marrëdhëniet Greko-Rumune.

 

Pasuria e jashtëzakonshme e Vangjel Zhapës, u bë shkak për tensionimin e marrëdhënieve Greko – Rumune, deri në ndërprerjen e tyre në vitet 1892-1896. Sipas testamentit “Zhapa”, pasuria e Vangjelit do të njihte si trashëgimtarë “shtetin e mbretërisë greke me disa kushte të përcaktuara e që të mos bëhen ndryshime”. Ekzistojnë dokumente në të cilat pasqyrohen letra të shtetit helen drejtuar Presidentit të Gjykatës së Shkallës Parë të Ilfovit në Rumani, e nënshkruar nga i ngarkuari  me punë i Mbretërisë Greke A.Tombazis; letër tjetër e shtetit helen drejtuar Tribunalit të Jalomicës, e nënshkruar nga Kryeprokurorët: B.Gamesku dhe M.Kornea; nota të shumta proteste të ngarkuara me tensione, midis përfaqësive diplomatike të dy vendeve respektive, etj. Në këto kushte, shteti grek u detyrua të kërkojë ndihmën e fuqive të mëdha. Parimet e nënshkruara e të legalizuara në konferenca ndërkombëtare, u bënë të detyrueshme për zbatim.

 

           Hakmarrja turke ndaj Zhapës.

 

Trupi i tij mban shumë gjurmë lufte dhe është plagosur më shumë se pesë herë. Ai është nderuar me medaljen e argjendtë:” Për kontribut në luftën për pavarësi të Greqisë”. Kjo konfirmohet edhe nga ministri i Jashtëm i Greqisë L.Deligeorges në një shkresë që mban datën 31.12.1890. Në shënjë hakmarrjeje, turqit i arrestuan nënën, Sotirën dhe i morën gjithë pasurinë që zotronte në fshat. Revista greke “Epirotiqi Eteria” botimi i vitit 1996 në Athinë, e pasqyron shqetësimin e Vangjelit për këtë ngjarje: “...e nderuara mëma ime plakë me urdhër të vezirit turk, Qytahi, më 1825 u rrëmbye nga shtëpia dhe u soll e lidhur me pranga në Janinë, ku e izoluan për dy vjet në burgun e nëndheshëm të ishullit të liqenit të Janinës...gjërat e shtëpisë sime u bënë placka për të dërguarit e vezirit Kalobej Kastrino...Nëna ime e di që i kam jetën borxh atdheut dhe gjallë ta pjekin ajo nuk do të ankohet”.

Kjo është shkëputur nga letra e protestës, që Vangjel Zhapa në vitin 1845 i drejton Konsullatës greke në Bukuresht, duke u ankuar kështu për vlerësimin e pamjaftueshëm të bërë nga pushtetarët grekë të asaj kohe.

.  Labova mes shpresës dhe zhgënjimit. Labovitët janë shpërndarë gjithandej, jo vetëm brenda vendit, por në të gjitha shtetet, deri në Amerikën e largët. Ata e duan atdheun e tyre siç duan edhe zotin, mirëpo, ndryshimet politike dhe rrënimi ekonomik i vendit, i detyroi të bënin një zgjidhje, emigrimin. Labova e bukur mbeti si një natë pa hënë. Familjet e fshatit i sosi kurbeti. Të gjitha stinët e vitit u kthyen në  dimër, çuditërisht. Udhët për të arritur dritën e munguar, u shndërruan në humnera, hapat e labovitëve janë nisur në kërkim të shtigjeve të reja. Arben Duka e krahason me një sy të mbushur plot dhimbje e lot, vendlindjen e tij: “U thave në Odrie/ po çele nëpër botë”, shkruan poeti. Labova thuajse është shkatërruar. Të ardhurit, që s’i lidh asgjë me këtë vend, ndërtojnë stalla bagëtish në mes të luarisë, atje ku mblidheshin dikur burrat e dëgjuar, në kuvendet e tyre. Mirëpo, e djeshmja gjallon në kujtimet e banorëve, të cilët enden kështu mes shpresës dhe zhgënjimit. Vendlindja u çelet në sy kudo që janë, ndërsa sipër atyre që harrojnë gurin e portës dhe prushin e vatrës, varet mallkimi stërgjyshor: “u pjekshi pazareve të botës”. Por, ky fshat ka një traditë të hershme, të kultivuar. Pinjollët e familjeve të mëdha, të cilat s’janë të pakta, kanë filluar të ndërtojnë mbi themelet e rrënuara. Pas tyre besojmë të kthehen edhe të tjerët, “në vendin e shenjtë të takimit me zotin”, kushtëzuar kjo edhe nga mundësitë ekonomike. A thua t’ua bekojë këtë dëshirë edhe ‘Krishti’ i tyre, Vangjel Zhapa.   Mrekullitë  ndodhin rrallë, por ndodhin ama !Le të shpresojmë bashkërisht.

 

 VEPRA DHE VLERA TË VANGJEL ZHAPËS.1800-1865.   ·        Mori pjese ne Kryengritjen Çlirimtare Greke.

·        U dekorua nga mbreti Oton   me “Medaljen e Argjendte”.

·        Pas vitit 1831   ne Rumani   krijoi një ferme moderne bujqësore. ·        Ne mesin e viteve 1830 studion   ne Paris, për shkencat bujqësore.·        Shëron nga sëmundja e gangrenës vajzën e mbretit rumun.·        Bëhet një nga aksionarët më të mëdhenj të naftës së zbuluar në pronat e tij.·        Dhuroi mjete financiare për ndërtimin e Akademisë se Shkencave Rumune, Universitetin e Bukureshtit dhe Teatrin “Anateu Roman”.·        Ndihmoi për ndërtimin e 135 shkollave në  Shqipëri, Greqi, Rumani e Turqi  Në shkollat e ndërtuara në vendlindje futi edhe gjuhën e folur shqipe,  në mësimdhënien greqisht.·        Ndihmoi financiarisht për ndërtimin e veprave te kultit,   ujësjellsave, rrugëve e krojeve. ·        Sponsorizoi me  bursa,  shkolla ,  konvikte, prika, e pensione.·        Është ideator dhe financues i lojërave Olimpike te Lashtësisë dhe ripërtëritjes se tyre ne Greqi ne vitin 1859.·        Sponsorizoi   lojërat Olimpike te viteve 1870, 1875 dhe 1889.·        Financoi  ndërtimin e Pallatit te Olimpizmit “Zappion”, Stadiumit Olimpik ne Athine, si dhe shumë  objekte të tjera  olimpike dhe sociale.·        Me vendim te Qeverise Greke te vitit 1869, Vangjel Zhapa shpallet .·        “Themelues i lojnave Olimpike”.·        Ne Shqipëri “Lojnat Olimpike rinore” ,  me vendim te KOSH në vitin 2003, morën emrin Vangjel Zhapa.·        Është përfshirë në Historinë  e Enciklopedisë Shqiptare të  vitit 2009.·        Veprimtaria bamirëse e  tij i kalon kufijtë e Ballkanit, duke u shtrire edhe ne Turqi e Rusi, Kine e Brazil, Angli e gjetkë.  ·        Sipas amanetit të lënë, kockat e tij prehen në fshatin e vendlindjes, Labovë:·        Kushëriri i  tij,  Kostandin Zhapa,  ndoqi me përkushtim zbatimin e veprës se Vangjel Zhapës.     Korrespodenti i Gazetës “Odria”.  

 

 

 VEPRIMTARI   PËR RIVLERËSIMIN E FIGURËS SË ZHAPËS NË SHQIPËRI.

 

 1. Këshilli i Qarkut Gjirokastrës, me propozim te Kryesisë se shoqatës "Odrie-Golik", i mbështetur në solidaritetin e komunitetit labovit,  i  propozon Presidentit të Republikës,   shpalljen e V.Zhapes "NDERI I KOMBIT" dhe “Bamirës i madh evropian”.  
 2. Këshilli bashkiak i Bashkime se Gjirokastrës, me propozim te Kryesisë se shoqatës AK "Odrie-Golik" do te emërtoje një shëtitore me  shesh pushimi, pranë stadiumit "Subi Bakiri" me emrin " VANGJEL ZMAPA".
 3. Në këtë  shesh do te vendoset   basorelievi "Vangjel Zhapa, krijues i lojërave Olimpike Botërore",  vepër e skulptorit te popullit Muntaz Dhrami.
 4.  shkollën e ndërtuar nga Vangjel Zhapa, ne vitin 1860, ne Labove te Zhapës, u vendos  pllaka përkujtimore "Mësonjëtorja e vjetër e Labovës se Zhapës, ndërtuar nga bamirësi Vangjel Zhapa".
 5. Shkolla  e mësipërme është shpallur Monument   Kulture, me vendim te Ministrisë se TKRS dhe IMK te Shqipërisë Nr 25/4, date 05.04.2010
 6. Po përgatitet ne gjuhet Shqip, Anglisht dhe Greqisht,  guida historiko-turistike: "Vangjel Zhapa nga Labova e Zhapës".
 7. Drejtoria e Postave Shqiptare merr ne konsiderate propozimin e Kryesisë se Shoqatës AK "Odrie-Golik" për emetimin e pullës shqiptare ''Vangjel Zhapa"
 8. Se shpejti do te hidhet ne treg kartolina me ngjyra për Vangjel Zhapën.
Korespodenti i Gazetës “Odria”.  

VLERËSIME NGA PERSONALITETE BALLKANIKE PËR  VANGJEL ZHAPËN.

 Prof. Ylli Popa, ish- Kryetar i  Akademisë se Shkencave te Shqipërisë:… Vangjel Zhapa është figure shume e madhe qe e nderojnë te gjithë Nuk është mire qe ketë shqiptar te Madh, ta kemi njohur pak…

Sotiropullos, deputet : ... Emri i V.Zhapes u shkrua bashke me emrat e burrave te mëdhenj bamirës te Greqisë, ne sallën e Parlamentit Grek.

 

Nikolae Postolake,  Akademik,  Rumuni :  Mund te krenohen gjithë shqiptaret, greket e rumunet dhe cilido qe do te provoje se është i kësaj zone te Evropës; Vangjel Zhapa i takon lindjes Ballkanike, ndërsa nga kultura, mentaliteti, iniciativa i takon shpirtit evropian...

Prof. Georges Dolianitis,  Drejtor i IS Helenike, Athine :…Kam 47 vjet qe studioj V.Zhapen e veprën c tij dhe them me plot gojën qe Ai i përket jo vetëm Shqipërisë dhe Labovës qe e lindi, por dhe Ballkanit, Evropës e do te thosha dhe Botes, sepse gjejmë edhe ne Rusi, Kine e Brazil, Angli bamirësi te këtij njeriu te madh!... Mezi pres te vizitoj Labovën!...

Etnolog Thanas Meksi,  Kryetar i SHAK "Odrie-Golik”:  Me vjen mire qe Vangjel Zhapa është nga fisi ynë Meksi. Ai është një figure e ndritur labovite dhe më gjere, një personalitet botëror.

 Korrespodenti i Gazetës “Odria”.                                                      

 PATRIOTIZMI LABOVIT.

 

Labovitët ne shekuj,  me dinjitet dhe kulturë, i kane shërbyer jo vetëm Labovës dhe Shqipërisë, por dhe mbare njerëzimit. Një fshat me rreth 200 shtëpi, ka nxjerr gjatë gjithë kohës njerëz te arsimuar dhe te kulturuar. Në një takim shoqëror me Ilo Dilon dhe Dhimiter Kokolin kujtuam Labovën,  duke shkuar thelle ne vite. U krenuam me paraardhësit tanë, veçanërisht me ata qe shkuan ne kurbet, te cilet edhe pse ishin te larguar, patriotizmi dhe dashuria për fshatin i mbante te lidhur me vendlindjen. Labovitët vazhdimësish kane bere mirësira; mjaftojmë te kujtojmë Vangjel e Kostandin Zhapën, bamirës te mëdhenj,  qe dijet, aftësitë   dhe pasurinë i vunë ne shërbim te njerëzimit.   Intelektualet labovit qe studiuan ne perëndim, kudo qe punuan, me mendje dhe zemër, i qëndruan afër Labovës.   Irakli Nocka,   mbasi u kthye ne atdhe,  u punësua ne administratën shtetërore, por nuk e kurseu  ndihmën e tij për bashkëfshataret. Vasil Dilua, diplomuar  për drejtësi,   punoi si avokat, ku me aftësitë e tij fitonte  çdo gjyq,  kur fshati kishte nevojë,  ai i gjendej gjithmonë pranë. Gjyqin për malin e Labovës e fitoi dhe fshatin e tij e nderoi. Labovitët te sistemuar prej vitesh ne Tirane dhe qytete te tjera te Shqipërisë para dhe pas Luftës se Dytë  Botërore, shtëpitë e tyre ne Labove u a lanë të hapura bashkëfshatareve te  tyre, dhe u treguan te gatshëm për  të zgjidhur  hallet dhe problemet e tyre. Ilo Dilua,  kujton me respekt profesor Gavril Meksin, që në vitin 1947 e ndihmoi për sistemimin e tij ne pune. Mirësi te shumta dhe te paharruara janë bere nga mësuesit Pandeli Malo dhe Gaqe Meksi si dhe mësuesja e merituar  Andromaqi Nocka. Timo Dilua qe kishte studiuar ne Itali dhe i sistemuar ne Tirane, i mallëngjyer për vendlindjen e tij, shkoi për te takuar te afërmit dhe bashkëfshataret ne Labove, të cilët i ngritën problemin e pakësimit te ujit të Kroit te Madh. Pa e nënvlerësuar, dërgoi një specialist i cili zgjidhi problemin e ujit. Ne vitin 1936 shkollës se Labovës i dhuroi  një biblioteke, ndërsa në vitin  1941,    një radio.    Shembulli human  aktual është dhe ai i Pr. Dr. Foto Toti,  i cili ngriti Kroin  e Kallogresë,  si një vend i shenjte për te gjithë kalimtaret labovitë dhe zagorite, për një pushim te shkurtër,  për te shuar etjen dhe për tu freskuar veçanërisht ne muajt e beharit, me ujin  e ftohte te malit. Investime te tilla, jo vetëm duhen versuar e përgëzuar nga te gjithë banoret e zonës, por duhet te shërbejnë si nxitje për bashkëfshatare te tjerë, qe kane mundësi ekonomike për te investuar ne drejtim të rregullimit te ambienteve te përbashkëta ne fshat,  si rrugët, muret   mbajtëse, ndriçimin, etj.  Emigrantët e shekullit të kaluar, pasardhës  të Vangjel e Kostandin Zhapës, paratë që në kurbet i fituam në Libohovë i investuan. Kështu vëllezërit Qirko dhe Soktrat Hoda,  kur u kthyen nga Amerika   hapën  furrë buke dhe dyqan mallrash   në Labovë.    Edhe emigrantët e sotëm labovit janë   të përkushtuar për rilindjen e Labovës së shkatërruar. Ata      kanë filluar   rindërtimin e shtëpive të të parëve të tyre.   Rast tipik është vajtja familjarisht në Labovë e Papa Kristo Lanit,  i cili   ndërtoi shtëpinë dhe punon  me përkushtim   në kryerjen e riteve fetare.    Teli Koço Toti, djali  mbaroi së  ndërtuari shtëpinë e gjyshërve. Spiro Vaso  Meleqi,  është në përfundim të rindërtimit  të shtëpisë, me stil bashkëkohor   dhe  mjedise  të këndshme përreth.   Por rindërtimi  i  kishës së Papandisë,    si dhe asfaltimi i plotë i rrugës Subash-Labovë,    përbëjnë një ogur të mbarë për të gjithë labovitët,  për ta kthyer fytyrën nga vendlindja tonë,     që shtëpitë e të parëve t’i rindërtojmë  dhe gjithçka që është shkatërruar gradualisht ta rregullojmë.  Konferenca shkencore ndërkombëtare me temë: “ Vangjel Zhapa u përket të gjithëve”,  do të shërbejë për të sjellë në kujtesën e njerëzve,   veprat e mëdha të kryera prej tyre  për zhvillimin dhe përparimin e njerëzimit. Pikësynimi e dëshira e   labovitëve dhe  dashamirësve  të Vangjel e Kostandin Zhapës, është rindërtimi i gjimnazit të vitit 1860, si dhe  restaurimi varreve të të tyre në Labovë.    Kristaq Meleqi. 

 

HISTORI, TRADITĖ, KULTURĖ

 

NË KËRKIM TË VARRIT TË BABAIT.  Nga VANGJEL VODA.  

 

 

Babai më kishte lënë dy muajsh, kur e zunë rob në malin e Odries, në Operacionin e Qershorit të vitit 1944. Gjermanët e morën me vete në Gjirokastër, pastaj në Janinë, në Thesallongj dhe, më vonë, përfundoi në një nga kampet e tmerrshme të përqëndrimit në Gjermani.

Deri në viti 1948, ne  dinim të humbur babanë dhe rreth tij në fshat kishte një heshtje të mistershme. Ishte pikërisht ai vit kur morëm për herë të parë një letër nga Amerika e largët, në të cilën ai tregonte edhe për hollësitë që shkrova në hyrje të këtij shkrimi. Me sa duket, pas kapitullimit të Gjermanisë, kampi i tij i përqëndrimit duhet të ketë qenë në zonën e aleatëve të Perëndimit dhe, duke përfituar nga kjo, babai vendosi të shkonte në Amerikë, ku kishte qenë edhe më parë, me shpresën që, më vonë, të na tërhiqte edhe neve atje. Por kjo nuk ndodhi kurrë.

Nëna ime, Mahi, ishte vetëm 32 vjeçe kur mbeti “vejushë” me burrin gjallë dhe me katër fëmijë të vegjël, që i rriti me shumë mundime. Për këtë, ajo pati ndihmën e prindërve të saj dhe të njeriut tonë të dashur, Lame Kuzhgjinit, që nuk u nda kurrë nga familja jonë, duke na dhënë gjithçka që na nevojitej dhe dashuri pa kufi.

Babai na dërgonte para nga kurbeti dhe na shkruante dendur letra të mbushur me mall e me këshilla prindërore. Dhe ne, të katër fëmijët e tij, ia shpërblyem, duke u bërë dikushi në jetë. Edhe sot, atë dhe nënën i kemi të paharruar në zemrat tona. Në letrat e tij, babai na shkruante se kishte shumë dëshirë të vinte në Shqipëri e në Labovë, të na shihte e të çmallej me ne, por kjo, për arsye absurde e të pashpjegushme, nuk ndodhi asnjëherë. Deri në vitin 1990, kuptohet që edhe ne nuk guxonim të pyesnim se përse babai ynë nuk erdhi asnjëherë në Shqipëri. Të vërtetën e morëm vesh më vonë, pikërisht pas ndërrmit të sistemeve. Paria e atëhershme e fshatit, domethënë të parët e partisë e të pushtetit, të cilëve iu dëgjohej zëri në Gjirokastër e gjer në Tiranë, kishin shkruar e firmosur e zeza mbi të bardhë se babai ynë ishte arratisur në Greqi e pastaj në Amerikë dhe plot shpifje të tjera. Është e çuditshme se janë pikërisht këta njerëz që sot më flasin shumë mirë për babanë, kur i pyes se si ka qenë babai im dhe si e kanë njohur atë. Ç’të them më tej? Ata nuk na lanë të njihnim babain tonë të dashur, kur vetë i kishin prindërit e tyre. E dinë që unë e di atë që ka ndodhur, se letrat e tyre të shkruara e të firmosura i kam gjetur në dokumentet e mia dhe prapë hiqen sikur nuk ka ndodhur asgjë, të urtë e të pafajshëm si ata. Zoti i faltë, se nuk e dinin çfarë bënin!

Babai im kishte vdekur në Iston, në vitin 1963. Pas ’90-tës, të gjithë kishim dëshirë të shkonim atje, sidomos Polua, vëllai im, të cilit fjalët “Të ikim të gjithë!...” i mbinë në gojë. Po ja që atëherë nuk na u bë mbarë. Me këtë dëshirë të madhe të të gjithëve, me këtë mall të madh në zemër dhe me idenë fikse se duhet të shkonte njëri nga ne në Amerikë, për të plotësuar dëshirën e të gjithëve, u nisa nga Athina për në Filadelfia, duke bërë plot 11 orë rrugë me avion.

Shtysën ma dha sidomos djali im, Hari, i cili i ka marrë edhe emrin babait dhe tani jeton e punon në Athinë. Ai, në kompjuter, na tregonte qytetin e Istonit dhe shpjegonte se ku mund të jetë varreza ku prehet babai ynë, ku mund të kishte qenë shtëpia e tij, shtëpia e kushërirës së tij etj. Dhe, me të vërtetë gjithçka kishte qenë e saktë. Sapo mbërrita në Filadelfia, unë e pata të lehtë të orientohesha, sepse çdo gjë e kisha të ngulitur në mendjen time.

Në Filadelfia, më priste Jorgua, djali i Polo Xhorrit nga Labova e Vogël. Ai, së bashku me familjen e tij, më pritën shumë mirë, duke bërë gjithçka për mua. Që të nesërmen, u nisëm për në Iston, një qytet i bukur, që shtrihet mbi një kodër të butë, një orë e gjysmë me makinë larg Filadelfias. Isha shumë, shumë i prekur dhe i emocionuar. Jorgua më shihte me bisht të syrit, ashtu i heshtur e i menduar, duke e ndjerë barrën time. Ndaloi diku pranë një dyqani lulesh dhe i tha pronares, një gruaje të mirë, se kishte ardhur një burrë 61 vjeçar nga Albania dhe po kërkonte varrin e babait, që të puthte gurin dhe t’i vinte te koka një tufë me lule të freskëta. Pronarja u përlot dhe u prek shumë, u habit edhe më shumë me atë njeri që kishte bërë mijëra e mijëra kilometra rrugë vetëm e vetëm për të derdhur ca lotë malli mbi varrin e babait dhe i tha Jorgos se në dyqn nuk i ndodheshin lule të freskëta, por do të pres me shumë dëshirë një tufë nga ato të kopështit tim. Dhe, me të vërtetë ashtu bëri.

Me lulet në dorë, ne shkuam në varreza. Punëtori atje, sa i dhamë emrin, hapi kompjuterin dhe na tregoi me saktësi se ku ishte varri. Duke ecur sipas skicës që na dha ai, u ngjitëm në një kodër me pëmë e bar jeshil të dendur. Atje, në një lëndinë, gjetëm pa mundim një pllakë guri, ku ishte shkruar: “Harry Vodas, 1888-1963” dhe ishte gdhendur një kryq.

Ndodhesha pranë varrit të babait tim, i ulur në gjunjë, i përmalluar, i përlotur, i çliruar nga makthet dhe ngarkesat që më kishin ndjekur nga pas për dhjetëra vite me radhë. E kisha gjetur më në fund! Kisha realizuar ndoshta ëndrrën më të madhe të jetës time dhe më dukej sikur kisha lindur për herë të dytë. Vura mbi gurin e varrit tufën me lule të freskëta, bëra disa fotografi dhe, në çast, i telefonova djalit tim, Harit, që nuk e mbaj mend çfarë i thashë, ashtu i ngarkuar nga emcionet dhe dhimbja, por e dija se ai më kuptonte, çfarëdo që t’i thosha. Pastaj mora në telefon motrat, Sofikën e Marikën. Jam tek varri i babait, iu thashë. Vura një tufë me lule tani, por do të vi prapë një ditë tjetër, por të vënë shumë e shumë tufa me lule dhe një kurorë nga familja Voda.

Jorgua i dëgjoi fjalët e mia dhe më premtoi se do të vinim edhe një herë së shpejti në Iston dhe ashtu bëmë. Shkuam një ditë tjetër, me shumë tufa lulesh, nga një për secilin pjesëtar të familjes, si dhe me kurorën me lule dhe kordelen karakteristike. Vendosa edhe një flamur amerikan, sepse çdo varr e kishte nga një të tillë dhe u largova, me një mall të madh, por edhe me një ndjenjë rilindjeje se kisha realizuar një ëndërr të hershme.

Jorgo Xhorri jetoi ato ditë gati çdo çast me ëndrrën time dhe, për këtë, e falenderoj nga zemra. Shumë mikpritës ishte edhe djali tjetër i Polos, Stefan Xhorri me gjithë familjen, gruan, djamtë,  vajzën, si dhe mamaja e tij, Galina e shkathët.

Me këta miq labovitë, ëndrrat bëhen gjithnjë realitet. Pasi e realizova ëndrrën, shkuam të hanim drekë me miqtë, si dhe të shëtisja nëpër rrugët e qytetit, atje ku kishte ecur babai im para 47 vjetëve. Kërkova të shihja vendin ku mund të kishte qenë dikur shtëpia e babait, e gjetëm vendin, por shtëpia ishte prishur dhe tani atje po bëhej një rrugë. Ecja e ecja pareshtur me këmbë nëpër qytet, duke menduar se kudo ku shkelja unë , kishte shkelur me siguri edhe këmba e babait tim të shtrenjtë dhe unë i ngjaja me të vërtetë atij.

Ishim nisur nga Filadelfia në orën 10.00 të mëngjesit, nëpërmjet një autostrade shumë të bukur dhe rreth orës 19.00 të pasdites ishim përsëri në rrugë, dhe unë përsëri mendoja për të njëqindën e njëmijtën herë se, me siguri edhe babai im mund ta kishte bërë atë rrugë disa herë, por tani ai më shoqëronte mua. Dhe i thashë vetes. Vetëm mali me mal nuk takohen, se njerëzit që duhen e gjejnë njëri - tjetrin gjithmonë.

    Batalioni Partizan "Misto Mame", 

 Batalioni i aksioneve luftarake.

 

Nga Odhise Porodini . 67 vjet më parë, më 16 gusht 1943, në fshatin Stegopul të krahinës së Lunxhërisë të Gjirokastrës, u krijua Batalioni Partizan me emrin e Heroit të Popullit Misto Mame, në përjetësimin e së cilës ngjarje , është ngritur nja lapidar madhështor.Krijimi i këtij batalioni, nuk ishte një ngjarje e rastit, por rezultat i një varg shkaqesh politike, shoqërore e ushtarake. Ai erdhi si një kërkesë e vullnetit të popullit të krahinave ku ndodhej ky batalion, i cili, si një popull atdhetar, u bashkua totalisht me Frontin Antifashist Nacionalçlirimtar, duke u shndërruar në një bazë të fuqishme të LANÇ kundër pushtuesve nazifashistë dhe bashkëpunëtorëve të tyre ballisto-zogist.Nga gjiri i krahinave të Rrëzës, Lunxhërisë e Libohovës, por dhe nga qyteti i Gjirokastrës, rrokën armët dhe u radhitën në repartet partizane, efektivë të Batalionit "Misto Mame" 384 bij dhe bija të këtyre krahinave, nga të cilët 61 prej tyre ranë në betejat e zhvilluara kundër armikut, duke dhënë jetën në lule të rinisë për çlirimin e Atdheut, jeta dhe vepra e të cilëve u ngjit në panteonin e pavdekësisë.Krijimi i Batalionit "Misto Mame" u realizua mbi bazën e bashkimit të katër çetave partizane, sikurse qenë: Çeta "Prokop Meksi", e krahinës së Rrëzës, Çeta "Mihal Duri" dhe "Lato Braho" të krahinës së Lunxherisë dhe Çeta "Sabaudin Gabrani" e krahinës së Libohovës.Bashkimi i këtyre çetave në Batalionin "Misto Mame" dhe më pas në brigadat partizane të formuara, erdhi si rezultat i vendimeve që mori Shtabi i Përgjithshëm i UNÇSH, krijuar më 10 Korrik 1943, diktuar nga kjo situatë luftarake e krijuar pas zgjerimit të kryengritjes së përgjithshme popullore në gjithë Shqipërinë.Për drejtimin e Batalionit "Misto Mame" u krijua shtabi i tij, me komandant patriotin Lipe Boga, komisar intelektualin gjirokastrit Zini Sako, zv.komandant Misto Çipi, zv.komisar Vasil Katin dhe intedent Harillaq Kalemin.Në inaugurimin e Batalionit "Misto Mame" mori pjesë dhe foli ideleguari i Komitetit Qarkor të Partisë Bedri Spahiu, i cili i uroi partizanët për sukseset e arritura në veprimet luftarake.Batalioni në fjalë, ushtarakisht varej nga, ashtu si njësitë e tjera të Jugut, nga shtabi i Zonës së Parë Operative Vlorë-Gjirokastër, komandant i së cilës ishte Islam Radovicka, ndërsa komisar Bedri Spahiu.Me riorganizimin që iu bë Batalionit "Misto Mame" pas dorëheqjes së komandantit Lipe Boga për arsye moshe dhe transferimit të të tjerëve, komandant u emërua Sotir Mero, komisar, në fillim Polo Bezhani dhe më pas Pano Xhixho, zv.komandant Thimio Muçi, zv.komisar Sofokli Papavasili, përgjegjës i rinisë Luto Haxhiu dhe intedent Lame Liti.Në Batalionin "Misto Mame" drejtues kompanie kanë qënë disa kudro, si Isuf Çobani, Miço Boga, Mitro Vasili etj. Komandant kompanie Farudin Xhango, Piro Koçi, Vasil Miçi, Skënder Kumbaro etj. Komisarë kompanie Petrit Çobani, Novruz Beleri, Gjolek Kokona, Maze  Ruçi, etj. Zv.komandantë kompanie Nuri Luçi, Nane Kutra, Agron Çomo, Koço Koçi etj. zv.komisarë kompanieSi gjatë periudhës kur vepronte si batalion më vete, ashtu edhe kur u organizua në brigadat partizane, luftëtarët e Batalionit "Misto Mame" morën pjesë në një numër aksionesh luftarake kundër pushtuesve të huaj dhe bashkëpunëtorëve të tyre në të cilat shpalosën cilësi të larta luftarake, guximin dhe trimërinë të mbështetura fuqimisht edhe nga njësitet guerile e populli atdhetar i këtyre krahinave, si një prapavijë e sigurt e tyre.Me rëndësi të veçantë kanë qenë në fillim aksionet për çarmatosjen e postave të karabinierisë dhe hapjen e depove të drithit, si në Stegopul, Poliçan, Libohovë, Nepravishtë, Dropull etj. Luftimet e ashpra në Qafën e Muzinës Theollogo, Sarandë, Spile, Borsh, Tendën e Qypit, në zonën e Peqinit e më gjerë. Në këto aksione e luftime spikatën edhe akte heroike si ai i Vaso Rizos, i cili ashtu si Vojo Kushi në Tiranë, do t'i hidhej në grykë tankut gjerman, duke e paralizuar atë.Këto akte trimërie e guximi të bijve të Batalionit "Misto Mame", mbeten një gjerdan i artë në analet e historisë së LANÇ. Ato janë dëshmia më e madhe kundër çdo falcifikatori të sotëm, të cilët bëjnë përpjekje të dëshpëruara për denigrimin e kësaj lufte të lavdishme, e cila rrezaton si një Yll Polar sot e në të ardhmen në qiellin e Atdheut tonë.Për të përkujtuar këtë ngjarje të rëndësishme dhe për të përcjellë mesazhe e homazhe për protagonistët e saj, ish partizanëve dhe dëshmorëve të këtij batalioni, çdo vit, në qendër të Lunxhërisë, organizohet nga pushteti vendor dhe komiteti i veteranëve të rrethit një ceremoni e bukur, ku marrin pjesë ish partizanë, pjesëtarë të familjeve të dëshmorëve, invalidë të LANÇ dhe banorë nga krahinat dhe qyteti i Gjirokastrës. NDERIM DHE RESPEKT PËR DËSHMORËT  ANDON POÇI. 

 (1921-1944)

 18 shtator 1944. Brigada e 8-S dhe grupi partizan i Qarkut, marrin urdhër të çlirojnë kryeqendrën e jugut te Atdheut, Gjirokastrën. Shumica e ballistëve (sidomos krerët) nuk pritën te tërhiqeshin bashkë me ushtarët gjermanë, por ia mbathën, ca për Itali, përmes Vlorës , e ca për Greqi. Vetëm më besnikët mbetën me ta, duke besuar se hitlerianët do ta gjënin një zgjidhje e s’do t’i linin në baltë. Natyrisht s’u pat shkuar në mendje kurrë se “gjermanët e pathyeshëm” mund të ngrinin edhe flamurin e bardhë e t’i detyronin bashkëvepruesit e tyre vendës, të bënin të njejtën gjë. Sidoqoftë, u luftua dhe luftimi ishte tepër i ashpër, i vështirë dhe me humbje nga të dyja palët.Mes të vrarëve të Brigadës së 8-S ishte edhe bukuroshi 23 vjeçar, biri i komunitetit vllah, Andon Poçi.Batalioni i Andonit, i ngarkuar për të sulmuar nga jugu në veri, drejt lagjeve Dunavat e Cfakë te qytetit, u gjënd midis dy zjarreve; qëllonin nga Lazarati dhe Kalaja e qytetit. Siç thote 90-vjecari P.M. ish komisar kompanie në atë batalion, Andoni pat marrë një plagë të lehtë plumbi në parakrahun e majtë. I thanë të tërhiqej e të shkonte në infermeri. Ai vetëm qeshi, mbushi armën e shtiu pa kthyer përgjigje. – Ej, Andon, ngrihu, o burrë, dhe mjekohu se t’u sos i gjithë gjaku – i foli komandanti. Djaloshi buzëqeshi lehtë, iu lut shokut përbri t’ia shtrëngonte më fort rrypin pak cm. mbi plagë për të ndaluar rrjedhjen e gjakut dhe prap shtiu, madje duke qëlluar në ecje përgatiti edhe granatat e dorës. Një qëndër  zjarri te ledhi jugor i Përroi  të Dunavatit nuk rreshtëte së shtëni. Duhej asgjësuar. Dhe partizani Andon Poçi, me miratimin e komandantit të skuadrës nisi zvarritjen për t’iu afruar “folesë së djallit” siç e quajti me mendje. Bashkoi tre granata dorë dhe u bë gati ti hiqte sigurecen të parës, kur një predhë murtaje i plasi fare pranë. Ndjeu vetëm një lëkundje të lehtë vertikale të trupit, qeshi, i tha diçka shokut pas tij dhe …. Pa e kuptuar as ai vetë, as bashkëshokët e sulmit, ashtu, buzagaz, me kokë e me dorën e djathtë me granatat përpara, lëshoi frymën e fundit. Një cifël goxha e madhe predhe i kish coptuar zemrën.U vra, vdiq, partizani Andon Poçi, për të ngelur përjetësisht i pavdekshëm në mëndjet dhe zemrat e të afërmve, shokëve, komunitetit vllah dhe gjithë Shqipërise.Bashkëfshatarët e qanë dhe mbajtën zi për të. Pasardhësit e respektuan, duke pagëzuar edhe një vendbanim goxha te madh me emrin e tij dhe, është logjike të kërkojnë me tepër detaje, nga jeta e dëshmorit.Jorgji Poçi, i ati i Andonit, ka qënë burrë zakoni, njeri që  i dëgjohej fjala jo vetëm te djemtë dhe vajzat e tij, por në një fis të tërë, që  i mbante kopetë të pandara. Atje, majë samarit të kalit apo brënda kolibeve mjeshtërorë të vllehëve, u rrit dëshmori i ardhshëm. Xha Jorgji, birin e shkathët e të zgjuar, nuk e la pa shkollë. Atje ku shtegëtonin me kope, ca napa me djathë a bidona qumeshti dhuratë mësuesit, dhe dera e shkollës hapej për Andonin, pavarësisht se me  ç’program e në ç’stinë ndodheshin. Fakt është që  Andon Poçi, kur mbushi 13 vjec, shkruante e lexonte aq mirë sa ta kish ënda ta dëgjoje. Nuk dihet si i siguroi gjithë ato libra që  i zinin një anë të hejbesë gjatë shtegëtimeve. Ndoshta leximi i vazhdueshëm e bëri aq të respektueshëm nga shokët sa,   ia degjonin fjalën më shumë se sa prindërve të tyre.Nuk ish i pari partizan vllah, Andon Poçi, por ama i pari i fisit të tij. Dhe familja e fisi fisnik, jo vetëm nuk u përpoqën ta pengojnë, por e përcollën siç u kish hije. Stanet e vllehëve kanë qënë baza te rëndësishme furnizimi për partizanët. Këta shtegëtare trima, të mënçur e shumë të duruar, armët (me leje apo kacake) që  mbanin për të mbrojtur pasurinë e nderin, i vunë në dispozicion te LANÇ-it, kur e gjykuan se ajo ishte vija më e drejtë  për të ardhmen e lirë e demokratike të Shqipërise. Dhe jo vetëm armët e ndihmat e tjera ekonomike, por edhe jetën e bijve të tyre më të mirë, siç është edhe ajo e dëshmorit Andon Poçi.Andoni, siç tregojnë bashkëmoshataret, kishte trup mesatar, fytyrë pak zeshkane të hequr dhe dhëmbët si rruazë. Fliste pak, më shumë me sy e buzëqeshje, se sa me gojë.  Ç’do mendonte, ç’do thoshte vallë ai sot, kur të shikonte bashkësinë nomade të grumbulluar aq bukur e aq mirë në atë fshat buze Drinos që  mban emrin e tij dhe që është bërë shembull përparimi e mirëqënieje , mbase për tërë rrethin e Gjirokastrës.Natyrisht, me thjeshtësinë e njeriut të mënçur, do të krenohej në heshtje, por edhe ne, bijtë e Labovës, që  i dhuroi kësaj bashkësie tokën sikurse ata krahinën e Rrëzës e konsiderojmë nder që kur rradhitin 77 dëshmorët e tyre, ne vend të parë vendosin birin vllahorrëziot, Andon Poçi.

 Homazh.

BETIMI !

NDERIN E BURRIT  QË KESH, NUK E SHKEL SIKUR TË VDES.

Gratë e Hormovës, u përfshinë frontalisht në luftë, për çlirimin e vendit. Luftuan për krah burrave, me armë në dorë. Ndihmuan me ushqime, veshmbathje dhe municione  gjatë betejave që u zhvilluan në Shkallën e Zezë, në Gërhot, Mezhgoran, Miricë, etj. Aktiviteti dhe trimëritë  e tyre patriotike, kaluan kufijtë e Hormovës. U shtrinë në të gjithë krahinën e  Rrëzës dhe më tej. Popujt e kësaj zone, në shekuj, kanë qenë të bashkuar. Të tillë, i kanë bërë luftërat e përbashkëta,  traditat, zakonet dhe miqësitë e vjetra, që kanë pasur. Sa herë që u është kërcënuar liria, kanë lidhur besën me njëri tjetrin dhe kanë luftuar  me trimëri  dhe heroizëm, kundër armiqve të përbashkët. Gratë e Hormovës, kanë qenë forcë e madhe qëndrese, në luftën nacional-çlirimtare. Luftëtaret, Gjylso Çelaj, Zybë Qëndraj, Fato Beja, Engjëllushe Gjinushi, Berate Kokonaj, Dylbo Bërdaj, e të tjera, e shpërndanë zërin e luftës, pa u trembur syri, derë më derë, e fshat më fshat, të Rrëzës. Me veprimtarinë e tyre patriotike, u bashkuan të gjitha aktivistet e organizatës së gruas, trimëreshat: Hiri Beja, Kado  Çakaj, Kado Ganiaj, Zuro Kasaj, Mete Kokonaj, Sulltanë Camaj, Sadike Imeraj, Vito Camaj, Salo Beqiraj, Helmo Osmanaj, Xhafize Rudaj, Xhevro Kucaj, Nurkë Qyrdedaj, Sabo Llacaj, Shefiko Sinanaj, Dudi Guçaj, Xhiko Kokonaj, Nebo Dhromaj, Hanko Dhromaj, Sheko Gjinushaj, Sherife Çelaj, e të tjera. Qëndresa dhe përballja e tyre me luftën, ishin heroike. Nevro Bërdaj, Lejmone Kasaj, Ëngjëllushe Gjinushaj, Dylbo Bërdaj, Metullahe Bejaj, etj, rrëmbyen armët dhe u rreshtuan në radhët e brigadave partizane  dhe strukturave mbrojtëse të vendit, në çetën territoriale të fshatit dhe atë të Rrëzës. Hurma Skëndi, ishte një ndër gratë e para, që u bë flamur dhe simbol i luftës për liri. Pas qëndresës heroike dhe përleshjeve të saj, dhëmbë për dhëmbë me armikun, gjermanët e masakruan barbarisht, pastaj e hodhën  në Vjosë, ku gjeti edhe vdekjen. Tragjik dhe  i dhimbshëm, ka qenë akti i Urani Qirjazit,  nuses së re, të porsa martuar nga Hundëkuqi. Ajo, deri në fund të jetës,  nuk u dorëzua para kërcënimeve dhe torturave të gjermano-ballistëve. Edhe pse gjermanët dhe ballistët, i ngulën bajonetën në bark, duke mos kursyer jo vetëm  jetën e saj por dhe të krijesës që mbante brenda vetes, ajo nuk tregoi  as bazat partizane ku ndodheshin dhe as miellin ku do ta çonte. Këtë fat kanë pësuar Vitori Zherdi nga Tërbuqi, dhe pak më tej, Çuja, nga  Minguli, të cilën gjermano-ballistët e torturuan dhe e poqën të gjallë në flakët e shtëpisë. Kështu mund ta kishin pësuar Sulltanë Camaj, Nurkë Qyrdedaj, e mjaftë gra të tjera, që zbrisnin nga mali, në mes të ditës, për të varrosur partizanët e vrarë.Lufta shkatërroi gjithçka dhe vendi mbeti shkretë. Humbën jetën në përballje me armikun 79 bij dhe bija,  të Rrëzës, nga të cilët , 45 burra dhe gra, trima dhe luftëtarë të vendosur, nga Hormova. U dogjën dhe përfunduan në flakë rreth 200 shtëpi, nga të cilat 120 prej tyre u bënë rrafsh me tokën. Ikën nga fshati dhe u vendosën në vendbanime të reja, 28 familje. U therën dhe u dëmtuan rreth 50 000 krerë bagëti, (dhen, dhi, lopë, qe pune, pula etj.). U grabitën nga ushtritë e huaja dhe bashkëpunëtorët e tyre, rreth 2000 sende me vlerë, qindra kuintalë prodhime të ndryshme, grurë, misër, fasule, qepë, djathë, gjizë, gjalp, raki. Më shumë se 300 familje mbetën pa shtëpi, pa bukë, pa bagëti, pa shkollë, të zhytur në varfëri dhe në mjerim të plotë. Nga predhat  e mbetura nga lufta, 16 njerëz rrezikuan jetën, nga të cilët 8 persona vdiqën dhe 8 të tjerë humbën krahët, duart, sytë, mbetën sakatë për jetë.Më 29.01.1944, gjermanët pushkatuan, në sy të grave dhe fëmijëve, 32 burra. Tridhjetë gra, nuse të reja, mbetën  pa burra.  Fëmijët e tyre  humbën etërit dhe mbetën jetimë. Të  helmuara dhe pikëlluara thellë në zemër, të djegura e të përvëluara në shpirt, ato qëndruan lart dhe nuk u mposhtën.  Përmes dhimbjes së thellë dhe me një kurajë të pa parë, varrosën me nderime dhe respekt, bashkëshortët e tyre. Dhimbjen e kthyen në forcë dhe armë për të ardhmen. Mungesa e burrave në fshat u dha zemër ballistëve, që të bridhnin si zagarë të tërbuar, rrugëve të fshatit,  për të  çnderuar, vjedhur dhe grabitur sendet me vlerë, për të shpikur dhe përhapur panik gjithë andej, se partizanët u vranë, çetat u shkatërruan dhe tani, sipas tyre, të parët e vendit  dhe zot, do të ishin ballistët. Por gratë e Hormovës, qëndruan të forta dhe të vendosura, përballë jetës, plot dhimbje dhe plagë të rënda. Vejushat njëzetë vjeçare, që lindën nga masakra e dimrit të akullt, të janarit të vitit 1944, u betuan njëzëshëm, se do të mbronin vendosmërisht, nderin dhe vatanin. Do t’u dilnin zot fateve të tyre. Fjala e dhënë, se : “Nderin e burrit që kesh, nuk e shkel sikur të vdes”, ishte një besë, një betim i fortë, që bënë përpara gjithë opinionit, dhe që nuk u trondit kurrë. Betimi i tyre, u qëndroi furtunave dhe dallgëve, si krenaria  më e shenjtë e tyre, ndaj besnikërisë së burrave dhe zakoneve të vendit, deri në ditët që, ato, mbyllën sytë. U bënë zot i vetes dhe fateve të tyre. I qëndruan jetës përballë, me trimëri dhe heroizëm. Me armë, sulmuan dhe demaskuan pa mëshirë dhe publikisht, egërsinë dhe tërbimin e të  gjithë armiqve dhe tradhtarëve. Vendi u çlirua. Të zezat e tyre nuk mbaruan. Një jetë plot vuajtje dhe mjerime, kishin përpara. Do të përballeshin me një luftë tjetër,  më të vështirë sa e para. Luftë për bukë. Luftë për dijen. Luftë për jetën. Lufta shkatërroi gjithçka. Mbi njëqind fëmijë mbetën rrugëve jetimë, pa babë, pa bukë, pa shkollë. Por nënat e tyre nuk u gjunjëzuan. Kishin mësuar nga gjyshet, burrat e të cilave, i theri greku, dhe ato mbetën trimëresha. Edhe këto, bijat e tyre qenë.  Me kurajë  dhe forcë të rrallë, u bënë ballë të gjithave. Megjithëse në vështirësi të pa parë, pa bukë, pa shtëpi, në vuajtje dhe mjerim të hidhur, ato, i dolën jetës në krye. Në emër të nderit, jetës  dhe të lirisë së atdheut, sakrifikuan vajzërinë, ëndrrat  dhe dëshirat e tyre, më të bukura,  të rinisë. Ishin të gjitha nuse të reja, rreth të njëzetave, dhe lidhën jetën me bijtë e tyre, i rritën, i ushqyen, i shkolluan dhe i martuan. Oxhaqet  u ndezën dhe jeta vazhdoi. Pas disa kositjeve të rënda, masakrave çnjerëzore që kanë ndodhur, Hormova, u ngrit përsëri në këmbë. Jetimët u rritën dhe lëshuan lastarë të rinj. Fshati u mbush plot me nipër dhe mbesa.Gjyshet, ato duar që i rritën dhe i përkëdhelën, nuk jetojnë. Por jetojnë ëndrrat, sakrificat  dhe nderi tyre, shumë i lartë. Ato ishin  burrë dhe  grua. Me  poturet veshur dhe armët ngjeshur, bënë punët më të rënda, për të jetuar dhe nuk pranuan të lypnin kurrë. Punuan në dru, në xhade, në blegtori, në bujqësi. Punuan kudo. Shpërblimi i mundit të tyre, ishte vetëm një thes miell, për të ushqyer jetimët me një lug qullë përzier me lakra të egra. Rrobat e zeza dhe fatin e  keq, jeta,  nuk i largoi kurrë nga shpirti i tyre, i munduar, deri në banesën e tyre të fundit. Prandaj, ato do të mbetën ikona më e ndritur e jetës, që rilindi dhe u zhvillua, nga hiri i luftërave dhe gjaku i të rënëve. Mbi këtë ikonë, pasqyrim i shpirtit dhe krenarisë së shkëlqyer, të nënave tona fisnike dhe trimëresha, do të shkruhet me germa të arta,  kujtimi i paharruar i tyre, që emri të mos u  shuhet  kurrë,  por të mbetet për jetë, përkrah atyre trimave, që më 29 janar 1944, gjaku i tyre vërshoi lumë dhe skuqi Hormovën. Me këtë rast, u drejtohem me respekt dhe përulje të thellë, veprës së ndritur dhe të pa harruar, të nënave:  Nebo Dhromaj, Niso Demaj, Gjylso Çelaj, Salihe Beqiraj, Shefiko Sinani, Razie Sinani, Sabo Llaci, Kado Shehu, Sultana Camaj, Xhafo Rudi, Hiri Bejaj, Shade Groshaj, Sirmë Fatiaj, Merjo Bacaj, Fatime Totaj, Dudi Guçaj, Sadike Imeri, Bebie Osmani, Xhiko Gjinushi, Shade Grosha, Kadushe Mihaj. Respekt dhe nderime për nënat e dëshmorëve  Xhevro Kucaj, Kado Çakaj, Nurkë Dhromaj, Hazbie Kucaj, Melo Kokonaj. etj. Emri i tyre do të mbetet i shenjtë dhe do të ndrijë si gur i çmuar në faqet e lavdishme të historisë tonë të shkruar me mundime, gjak dhe sakrifica të mëdha. Kujtim dhe mirënjohje nënave të dëshmorëve.  .Lavdi jetës dhe veprës së tyre! Qoftë i pa harruar, për jetë, kujtimi i tyre! Prof.Dr.Begë Musta.     

Laboviti  dhe Ali Pasha.   Në Labovën e Madhe tregohet edhe sot historia e një fshatari të cilit, duke shkuar në Janinë, i vodhën kalin. Arriti të takohet me Aliun dhe i kërkoi t’i gjente kalin e tij. Aliu e pyeti se ç’bënte kur i vodhën kalin.-Jam nisur që herët nga Labova, isha i lodhur dhe po flija, – u përgjigj fshatari.-Ky fle dhe kërkon nga unë t’i gjej kalin, – iu drejtua i çuditur Pashai të tjerëve që gjendeshin në sallë.-Unë fjeta Ali Pasha,  se je ti që rri zgjuar, – tha i vendosur laboviti. Në darkë fshatari arriti në shtëpinë e tij mbi një nga kuajt e Aliut. Kjo ishte situata në Shqipërinë e Jugut në fillim të shekullit XIX, ndërkohë që edhe në boshtin Tepelenë-Hormovë-Sul, karvanët e ngarkuar transportonin të pashqetësuar njerëz dhe mallra. 

 

 

DEKRET

Nr.4689, datë 4.5.1970

 

MBI DISA NDRYSHIME NË NDARJEN ADMINISTRATIVE TOKËSORE TË REPUBLIKËS POPULLORE TË SHQIPËRISË

 

Në mbështetje të nenit 7 të ligjit nr.4352, datë 23.12.1967 “Mbi këshillat popullore”;

 

PRESIDIUMI I KUVENDIT POPULLOR

I REPUBLIKËS POPULLORE TË SHQIPËRISË

 

VENDOSI:

           

VI. Në rrthin e Gjirokastrës:

3. Fshati Labova e Zhapës ndahet në dy fshatra: Fshati Labova e madhe dhe Labova e vogël.

  

PËR PRESIDIUMIN E KUVENDIT POPULLOR

TË REPUBLIKËS POPULLORE TË SHQIPËRISË

                                                                           

SEKRETARI:                                           KRYETARI:

BILBIL KLOSI                                        HAXHI LLESHI.

          

Leko Mako,    mik i rrëziotëve.  Në kafe “Flora”,     18 gusht, u përkujtua gjashtë mujori i ndarjes nga jeta i Leko Makos. Krahas bashkëshortes Katina dhe djalit  Berti, asistuan   shokët dhe miqtë e Lekos me banim në Tiranë,  të cilët  sollën kujtimet e tyre të veçanta për  të, i cili  u nda nga jeta papritur dhe para kohe. Odhise  Porodini, zv.kryetar   i shoqatës “Odrie-Golike”,  vlerësoi punën e   Lekos si patriot, mësues i talentuar, familjar i shkëlqyer,  përçues i  vlerave patriotike e  kulturore  të krahinës së Lunxherisë.   Muharrem Xhafa dhe Petro Ruci  vlerësuan  krijimtarinë  letrare të  Lekos,  e pasqyruar në kujtime,  prozë dhe poezi, ku spikat    monografia : " Ju, o djem, do më kujtoni",  kushtuar rilindësit  Koto Hoxhi,   vepër kjo  me vlera të mëdha historike e letrare,  kërkimore e  studimore.      Lekua ka qenë dhe do të mbetet mik i rrëziotëve dhe shoqatës “Odrie-Golik”.  Kristaq  Meleqi.  

Libra të rinj.

 

Etno Folku elbasanas.

 Etnolog Thanas Meksi, kryetar i shoqatës “Odrie Golik”, nxori në qarkullim librin e tij të 15-të, “Etno Folku elbasanas”, i cili mund të konsiderohet si një enciklopedi e flokut të qarkut të Elbasanit dhe më gjerë, pasi i bën jehonë edhe muzikës popullore homofonike të Shqipërisë së Mesme.Elbasani si vatër e pa shuar e flokut shqiptar, ka folklor të pasur dhe të larmishëm, me pasuri të madhe kostumesh popullore, ,muzikë e këngë nga më të ndryshmet, valle entuziaste e instrumente origjinale. Në këtë libër pasqyrohen me kompetencë profesionale këto vlera, duke u argumentuar me dokumente të hershme autentike, burime të të cilave janë autorë dhe dijetarë të shquar, këngëtarë të shquar popullor, instrumentistë virtuozë, si dhe artistë me emër.

Në kapitullin e gjashtë të këtij libri, prej 516 faqesh të ndarë në dhjetë kapituj, flitet edhe për Vangjel Zhapën, i cili në çifligun e tij në Rumani, mbante 100 labovit, të veshur me kostume popullore të krahinave të Jugut, ku mbizotëronte fustanella. Ky libër do ta zbukurojë e pasurojë edhe më tepër bibliotekën e çdo laboviti.

 Xhimi Vila, koreograf.    VENIAMIN QIRJAZI.    

                             

                                     MALL PËR VENDLINDJEN.

 

Hundëkuqit.

  

            Hundëkuqi im, vendlindja e shtrenjtë,

            Për ty, brenda meje djeg një zjarr i shenjtë,

            Vendosur midis tri kishash karshi,

            Shën Koll, Shën Varvarë e Shën Mëri.

 

            Shtëpitë ndërtur në shtuf e në brinjë,

            Përhapur e ndarë atje në luginë,

            Në pyje, muzikës bilbili ia thotë,

            Si vendlindja, s’ paska gjë tjetër në botë.

 

            Atje kam gjithçka, të gjallë e të vdekur

            Dhe malli gjithnjë nga pas më ka ndjekur,

            Kudo ku kam qenë, në vise, qytete

            Vendlindjen në zemër e kisha me vete.

 

            Vendlindje e dashur, të dua aq shumë,

            Sa malli për ty me le dhe pa gjumë

            Edhe pse i mitur andej jam larguar,

            Prej teje gjithçka e kam trashëguar.

 

            Fshatarët e mi, të mirë, bujarë,

            Kafshatën e bukës me mua kan’ ndarë,

            O, sa më shijonte çanaku me dhallë,

            Atje nëpër shtufe, tek vija vërdallë.

 

            Çdo çast më kujtohet tani foshnjëria,

            Ninulla dhe sot ligjëron Urania,

            Çdo çast, nënëmirën ma ngjall një magji

            Tek vjen të më japë mall e këngë, e gji.

 

            Kam vite, moj nënë, kam kohë që pres,

            S’më hiqesh nga mendja çdo dark’ e mëngjes,

            Oh, bishat që jetën ta prenë në mes,

            S’e dinin që mëma tek biri nuk vdes!

  

            Vendlindje, ty biri nga zemra s’të ndan,

            Shtëpinë përdhese, pragun e sofanë,

            Dhe joshën e motrën, dhe mëmën, babanë,

            Gjithnjë i kujtoj, gjithnjë i kam pranë.

 

            E kam thënë dje, e them edhe sot:

            Jam një bir i dhimbjes, jam hundëkuqot,

            Jam një bir i mallit dhe i dashurisë,

            Që kam marrë me vete pragun  e shtëpisë.

 

            I dashur, i rëndë paska qenë pragu,

            Që me kroje lotësh sytë më ka lagur,

            Më lindi, më rriti me nder e me besë,

            Ndaj s’e ndaj nga vetja derisa të vdes!

                         MIK NË ÇDO SHTËPI TË LABOVËS. 

Kushtuar patriotit hormovit Mane Musta

Historikisht, që në kohërat e Ali Pashës, banorët e fshatrave të Rrëzës, kanë qenë të lidhur ngushtë me njëri tjetrin. Kanë jetuar në fqinjësi të mirë dhe  në paqe. Kur u janë kërcënuar të drejtat dhe liritë  e tyre, ata kanë lidhur besën me njëri tjetrin dhe kanë luftuar me trimëri,  kundër armiqve të përbashkët. Edhe në luftërat kundër  Ali Pashës,  hormovitët, labovitët dhe lekëljotët  kanë qenë të bashkuar. Në shekuj, ata i kanë bashkuar luftërat, zakonet, traditat, miqësitë dhe  punët dhe interesat e tyre. Hormovitët kanë qenë blegtorë të mirë, prodhonin bulmetra të cilësisë lartë, dhe furnizonin familjet labovite me  djathë, shëllirë, gjizë dhe  mish. Në Labove ka pasur familje të pasura. Të ardhurat i siguronin nga njerëzit e tyre që kishin në kurbet. Në familjet e labovitëve,  hormovitët bënin punë të ndryshme si; çoban, bekshi, roje, korrier, punonin me qe. Kur jeta dhe pasuria e tyre, kërcënohej  nga keqbërësit, hormovitët  ngriheshin të gjithë në këmbë, në mbrojtje të tyre. Lidhjet midis tyre, kanë qenë të forta, janë ruajtur dhe përcjellë brez pas brezi. Një pjesë e pasardhësve  të tyre i zhvillojnë ato edhe në ditët e sotme. Mund të sjellim në vëmendje, lidhjet dhe miqësitë që kanë pasur  hormovitët ; Zenel Gjinushi, Harun Osmani, Mane Musto, Çano Gjinushi, Murat Lala, Murat Tena, Lato Dina, Sejat Fejzo, Ali Kokona, Malo Rudi,  Izet Shehu, Sheh Ali Hormova, Malo Miu, Rashit Dhromi, Hasan Imeri, etj, me fiset dhe familjet, labovite;   Meksi, Çekani, Xhavara, Xhorri, Muçi, Lani, Ciko, Dukaj, etj. Lidhjet e tyre  shpreheshin në vajtje dhe ardhje te njëri tjetri;  për gëzime, hidhërime, dreka, darka dhe  sebepe të ndryshme. Lato Dina i kishte bagëtitë me Kan Zhapën. Rashit Dhromi me Siko Dishon. Pano Xhorri kishte miqësi me Mane Mustën, Laver Osmënin Zagoll Imerin dhe disa hormovitë të tjerë. Disa gra nga Labova kishin pirë gjak te gratë hormovite dhe qenë bërë motra. I tillë ka qenë rasti i Polite Totës me Helmo Osmanin nga Hormova. Në 1903, kur u martua Politja, Veizi,  vëllai i dytë i Helmos, bashkë me Helmon dhe gruan e tij, shkuan  me desh, në dasmë. etj. Kanë qenë të shumta rastet, kur labovitët, festonin bashkë me hormovitet, pashkët dhe festa të tjera tradicionale. Jo vetëm në raste gëzimesh e festash por edhe në ditë të vështira, palët,  i kanë qëndruar pranë njeri tjetrit.  Shembuj janë të shumtë. Por në këtë shkrim, do të ndalem në njërin nga  miqtë e vjetër të familjes tonë, por dhe mik i të gjitha familjeve në Labovë. Ky ishte Mane Musta, nga Hormova. Xha Manja,  njihej me gisht, në Labovë dhe në të gjitha fshatrat e Rrëzës. Po kaq i njohur ishte edhe në fshatrat e Lunxhit. Manja ka qenë njeri i drejtë, i ndershëm dhe punëtor. Babai i tij, Sino Musta, ishte i vetmi, nga burrat e Hormovës,  që u shpëtoi grekëve, në Prill të vitit 1914. Pas katër vjetësh, ai, vdiq dhe  Manja mbeti i vogël dhe pa asnjë mbështetje.  U rrit jetim, me halle dhe vuajtje të mëdha. Për një kohë të gjatë, punoi  hyzmeqar, në fshatrat e largëta të Zagorisë.Gjatë luftës Italo-Greke, disa familje nga Hormova, u strehuan në Labovë. Aty mbeti edhe familja e xha Manes. Që nga ajo kohë, por edhe më vonë, ai mbeti mik i mirë me labovitët.  Hynte dhe dilte në çdo shtëpi të tyre. Pritej dhe përcillej, me respekt nga të gjithë. Ishte fundi i viteve pesëdhjetë, kur xha Manja, me shume fshatarë të tjerë nga Hormova, punonin në fermën e Gjirokastrës. Isha i vogël, atëherë, por shumë episode  më kujtohen si sot. Ndodhte shpesh, që pa zbardhur dita, mëngjesi i ditës së hënë, e zinte xha Manen në Labovë. Ai përshëndetej dhe takohej me burrat e fshatit, të cilët i njihte dhe u fliste të gjithëve në emër. Pushonte disa minuta,  bisedonte dhe  ndizte nga një cigare, me miqtë e tij nga Labova. Pastaj i hipte gomarit të grivër dhe  vazhdonte rrugën  drejtë Valaresë, për të qenë në punë, në orën e caktuar. Ai ishte i ndërgjegjshëm dhe shumë punëtor. Padrejtësitë nuk i duronte dot. Kisha dëgjuar nga goja e tij, kur tregonte se gjatë kohës që kishte punuar në kooperativë, brigadieri i kishte humbur ditët e punës. Ishte  ankuar, por problemi nuk qe  zgjidhur. Sherret dhe shamatat në kryesi, kishin vazhduar gjatë. Ata në të tyre dhe Manja në të tij. Në  një debat të tensionuar, në nxehje e sipër, Manja, u kishte thënë : “Ky stan do zot, nuk do ju që nuk dini të grazhdoni një gomar”. Shokët e kryesisë, nuk e kishin duruar  dot fyerjen, që u bëri, dhe e përjashtuan nga kooperativa si “sherrxhi”. Për këtë arsye, ishte detyruar të largohej nga fshati dhe të punonte me vite të tëra, larg familjes. Të shtunat mbas dite ose të dielën, por edhe në ditë festash,  xha Manja, vinte në Labovë. Bënte vizita në familjet e miqve. Të gjithë i kishte të njohur. Ishte i dashur dhe zemërbardhë. Shtëpinë e tij, në Hormovë, e kishte në anë të rrugës. Kur shkonim  për në Lekël, te kushërinjtë, ose anasjelltas, nga Lekli për në Labovë, ai na kthente nga rruga,  na jepte bukë dhe ujë. Manen e donin dhe e respektonin të gjithë. Ishte pa shkollë, por i mençur dhe i zgjuar, tej  mase. Kishte një trup mesatar, leshtor dhe shumë energjik. Edhe sot, pas kaq shumë vitesh, në rrethe shokësh e miqsh, kujtojmë e themi; “Dolën fjalët e Manes.” Me punën dhe djersën e tij, rriti dhe edukoi shumë fëmijë. Disa prej tyre, mbaruan studimet e larta, dhe u bënë kuadro të rëndësishme.    Dr. Sofokli Duka.    MARO  LABOV1TJA.   Lordi Eduard Lear.Piktor i shquar anglez  i shekullit të 19-të.I shoqëruar nga oficeri i mbretit të Napolit, himarioti Jorgo Kokali, qëndrova në Himarë të Epirit për tre muaj, vjeshtë-dimër 1848. Anastas Kasneci, që më shoqëroi më vonë, ishte nga paria e Himarës. Mëma e tij, një grua shumë e edukuar, po ashtu edhe nusja e tij, Maro Labovitja, ishin nga Labova e Gjirokastrës. Nusja, Maro Labovitja, ishte nga fisi i mëmës së tij, nga familja Meksi.         Kur mbërrita në Vuno,  Anastasi me tha në italisht : “Casa di baba!” Dhe hymë brenda në shtepinë e tyre, ku banonte i vellai, Dr.Kostandin Kasneci me fëmijët, si dhe gruaja e Anastasit, Maro Labovitja me vajzën 3-vjeçare.Mbas ceremonisë së pritjes, më çuan në një dhome të madhe tetëkëndeshe, dhoma e miqve. Kjo odë qe e veshur me panele dhe e mobiluar shumë bukur, me kanape e divane te stilit oriental.Paraqitja dinjitoze, me kulturë e finesë, tregonte se isha midis njerëzve e popullit të një kombi me sjellje krejt ndryshe nga sa kisha parë në gjithë vendin. Dhoma ku pushova, kishte një krevat të rehatshëm dhe një duzinë me tavolina të vogla anësore, rreth e rreth karrige mbrapa tyre, që zbukuronin hijshëm. Kishte komo e sënduqe të gdhendura e stoli të bukura. Mesi i tavanit kishte një rozetë me ornamente druri, ku vareshin bistakë rrushi të thatë. Sergjenet qenë mbushur me vazo lulesh të shumëllojta. Kishte edhe pjata e sende të tjera fajance. Shkurt, u habita nga komoditeti familjar dhe shija e tyre, që më kishin munguar më parë në gjithë udhëtimet e mia.Mbi të gjitha, më bëri përshtypje Maro Labovitja, nusja e Anastasit. Ajo na qëndronte mëngjes-darke "qiri" në këmbë plot nderim, bujari e kulturë, një nikoqire e përsosur! Erdhi edhe vajza e tyre 3-vjeçare, e bukur,  e veshur, e pastër, me dy sy si dy rruaza të zeza! Ajo u ul pranë meje dhe e shpenguar me dha dorën dhe këndoi diçka për mua, sipas moshës së vet. Më dukej sikur më njihte prej kohësh. Gjellët e Maro Labovites qenë shumë të shijshme. Dinte të gatuante të gjitha llojet e mishit dhe të shpendëve që hahen. Krevati i pastër dhe dhoma e qetë, mund të kenë qenë pikërisht ato që i duhen njeriut e që i çmon aq shumë, mbasi ka kaluar ditë dhe net të vështira gjatë këtyre muajve në Shqipëri.Te nesërmen vizituam fshatin Vuno, një fshat i bukur, i pastër dhe me njerëz shumë të mirë. Kudo binte ne sy kultura e tyre e lashtë  dhe moderne, gjë që më befasoi, se isha ne Ballkan. Maro Laboviten është vështirë ta përshkruash: Qe një krijesë aq e bukur, me fytyrë të profilit grek-klasik të përsosur. Sytë e saj qenë bojë deti, blu të errët, tepër të butë e njerëzor,  që i jepnin atë hijeshi pa kufi, me shprehje mirësie aq të dëlirë, sa të shëmbëllente me ndonjë shenjtore në pikturë. Ajo qe, pra Maro Labovitja, e denjë për një mbretëreshë. Më thanë se, kur u martua, disa vite më parë, ajo nusëroi e hoqi vallen në mënyrë mahnitëse, sa një  aga turk,  i ardhur i ftuar nga përtej maleve, kur e pa ashtu te bukur e të lehtë si flutur, nuk u përmbajt dot, u ngrit në valle dhe këndoi:"Pika neve që s'na ra,Themi dhe ne kemi gra, Kemi ca brashnjamëdha Nga dovlet përmbysura..." Kur  u ktheva  në Vuno mbas disa vitesh   e  pashë  Maro Laboviten me të zeza, që nga koka në kembë, se i shoqi i saj, Anastas Himarioti trim, qe vrarë në një nga aventurat e tij Italo-Ballkanike dhe Kasnecët kishin rënë "nga vakti".        I thanë Maros të kthehej te dera e njohur e babait të saj në Labovë, në shtëpinë e Meksajve, por ajo qe përgjigjur: "Hëngra te mirat e kësaj shtëpie, tani do ha edhe të hidhurat e saj..." dhe qëndroi e përballoi jetën plot dinjitet, si i thonë fjalës: "duke bërë fustanin pantallona". Punoi si burrë e si grua dhe i rriti fëmijët me të keq.          Në vitin 1850, në Korfuzin përkarshi, lulëzonte aristokracia greke dhe   evropiane, të cilët në vend të akullores, hanin borë mali me sheqer e qumësht gjatë verës së nxehtë. Borën e merrnin karshi, përtej në malin e Çikës, se në atë mal kishte maja dhe hone plot borë mbuluar, që nuk shkrihej kurrë deri në verë. Njerëzit që i paguanin mirë, e merrnin borën nga ai mal i lartë dhe e zbrisnin me kosha ne  Jal, port i vogël i Vunoit, e ngarkonin me barka dhe e sillnin ne Korfuz.         Një nga të fortët që merrte borën në malin e Çikës, duke u ngjitur çdo ditë nëpër ato hone të bardha si qefini, në mes të zhegut të vapës të diellit "saç" të beharit mesdhetar, ishte ajo Maro Labovitja, e zonja e Labovës dhe e Himarës.Ajo merrte dhe ngarkonte me litar mbi shpinën e saj borën akull, të futur në thasë linoje, te ngjeshur mirë dhe të mbuluar me fier dhe pastaj, me 180 pound ngarkuar, zbriste malin gjer në skelë, e dorëzonte ngarkesën dhe merrte paratë të ushqente fëmijët jetimë. Kjo qe Maro Labovitja, e denjë për mbretëreshë në kohë të  mira dhe e zonja si luaneshë në kohë të vështira!     Një ditë, Marua mori një të ftohtë të rëndë nga akulli që i shkrinte mbi shpinë dhe, bashkë me djersën, i futeshin e rrinin mbi trupin e saj.   Vuajti ca dhe vdiq, iku e na la ne te pakëve, shkoi në botën e të  shumtëve.Të shihje lipsanën e saj, që rrinte ashtu në gjumë shtrirë në arkivol, si në krevatin e gjumit të vdekjes, dukej si një ikonë e bukur; duke fjetur gjumin e ëmbël, shtrirë si engjëllushe!